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 May 15, 1993 

 

 

Request From: Mr. Edward L. Scott, Manager, Research, Codes & Specifications, Design Services Branch 

Management Board Secretariat, Province of Ontario, 11th Floor Ferguson Block, 77 Wellesley Street West, Toronto, Ontario, 

Canada M7A 2G3 

 

References: This request refers to Subsection 12.4.2, Central Monitoring and Control Systems, of ASHRAE/IES 90.1-1989, 

and particularly to 12.4.2.2 which reads as follows: 

 

"12.4.2.2 The minimum energy management capabilities for such a system should:  

(a)provide readings and retain daily totals for all electric power and demand, and for external energy and fossil use 

(b)record, summarize, and retain the appropriate weekly totals of all values 

(c)provide capability to turn HVAC and service water heating system equipment ON or OFF based on time schedules 

(d)provide capability to reset local loop control systems for HVAC equipment 

(e)monitor and verify operations of heating, cooling, and energy delivery systems 

(f)provide capability to turn lighting systems ON or OFF based on time schedules 

(g)provide readily accessible override controls so that time based HVAC and lighting controls may be temporarily overridden 

during off hours 

(h)provide optimum start/stop for HVAC systems."  

 

Background: Mr. Scott's letter notes that some, but not all, of the items listed in 12.4.2.2 include the phrase "provide 

capability . . . ." and opines that this phrase can be interpreted in two ways:  

1.The product (hardware and software) is fully equipped to perform the stated capability without any modifications or 

additions to it, or  

2.The product can be modified by addition of components at a later stage to perform the stated capability but is not equipped 

when delivered.  

 

Mr. Scott interprets that No. 1 above expresses the intent of the standard.  

 

Question: Is Mr. Scott's interpretation correct?  

 

Answer:  Yes 

 

Comments: The committee agrees with Mr. Scott's interpretation that the phrase "provide capability" means that the installed 

product is fully equipped, with both hardware and software, to perform the stated capability without any modifications or 

additions to it.  The committee also notes that the referenced section includes the word "should," which indicates a 

recommendation rather than a requirement.   


